flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Розпорядження

09 березня 2022, 15:02

РОЗПОРЯДЖЕННЯ

 

04 березня 2022 року                                                                     №3

 

Про особливості режиму роботи

Котовського міськрайонного суду Одеської області

 

На виконання Указу Президента України від 24.02.2022 №64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», затвердженого Законом України від 24.02.2022 №2102-ІХ «Про затвердження Указу Президента України "Про введення воєнного стану в Україні", відповідно до ст.ст.10, 122, 26 Закону України «Про правовий режим воєнного стану», ч. 2 ст. 24 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», рішення Ради суддів України від 24.02.2022 №9, рекомендацій Ради суддів України щодо роботи судів в умовах воєнного стану та листа Верховного Суду від 03.03.2022 №1/0/2-22 «Щодо окремих питань здійснення кримінального провадження в умовах воєнного стану» :

 

  1. Припинити проведення особистого прийому громадян керівництвом Котовського міськрайонного суду Одеської області (далі – суд).

 

  1. Обмежити допуск в приміщення суду громадян, які не є учасниками судових засідань.

В день судового розгляду учасники судових процесів, які прибули до суду після повідомлення відповідного секретаря судового засідання, повинні очікувати запрошення до зали судових засідань або іншого розпорядження головуючого у справі судді.

Працівникам Територіального управління Служби судової охорони у Одеській області:

- під час режиму роботи суду не допускати в приміщення суду громадян, які не є учасниками судових засідань;

- здійснювати перевірку документів, що посвідчують особу та поверхневу перевірку учасників судових процесів, які входять до приміщень суду, шляхом їх візуального огляду та огляду їх речей, проведення по поверхні вбрання осіб спеціальним приладом або засобом.

 

  1. Суддям по можливості відкладати розгляд справ (за винятком невідкладних судових розглядів) та знімати їх з розгляду, зважаючи на те, що велика кількість учасників судових процесів не завжди мають змогу подати заяву про відкладення розгляду справи через задіяння до функціонування критичної інфраструктури, вступ до лав Збройних сил України, територіальної оборони, добровольчих воєнних формувань та інших форм протидії збройної агресії проти України, або не можуть прибути в суд у зв'язку з небезпекою для життя тощо.

Справи, які не є невідкладними, розглядати лише за наявності письмової згоди на це усіх учасників судового провадження;

Обмеження не застосовуються:

- при розгляді невідкладних справ за клопотаннями слідчих та прокурорів під час досудового розслідування, кримінальних проваджень, в яких спливають строки тримання під вартою, та у справах, де спливають строки відповідальності;

 - коли проведення судового засідання обумовлено необхідністю захисту прав учасника процесу чи охорони загальносуспільних прав та інтересів, та існує очевидна небезпека заподіяння шкоди правам, свободам та інтересам, або захист цих прав, свобод та інтересів стане неможливим у зв’язку з непроведенням судового засідання;

- інших справ, які потребують невідкладного розгляду за рішенням головуючого судді по справі.

 

  1. Суддям по можливості зосередитись виключно на проведенні невідкладних судових розглядів (взяття під варту, продовження строків тримання під вартою тощо).

Вважати за неможливе відкладення судових засідань, на яких має розглядатись питання про обрання або продовження запобіжного заходу у виді тримання під вартою. У цих випадках судді (слідчий суддя) діє на підставі положень чинного кримінального процесуального законодавства.

 

  1. Рекомендувати учасникам судових процесів:

- подавати до суду заяви про розгляд справ у їхню відсутність за наявними у справі матеріалами та роз’яснити можливість відкладення розгляду справ;

- подавати до суду усі необхідні документи (заяви, відзиви, пояснення, клопотання тощо) в електронному вигляді на електронну адресу суду (inbox@kt.od.court.gov.ua), через особистий кабінет в системі «Електронний суд», поштою;

 

  1. У разі, коли територіальну підслідність кримінальних правопорушень на стадії досудового розслідування змінено, а матеріали кримінальних проваджень через воєнні дії не було передано або передано не в повному обсязі, оцінюючи ризики, які обґрунтовують доцільність застосування запобіжних заходів загалом та тримання під вартою зокрема, слідчий суддя керується всіма наявними матеріалами клопотання про застосування (продовження) запобіжного заходу. Водночас, як відповідний ризик слідчий суддя має ураховувати запровадження воєнного стану та збройну агресію проти України.

 

  1. При розгляді клопотань органів досудового розслідування суддям використовувати всі наявні документи і матеріали, зокрема й судові рішення у формі, в якій їх внесено до Єдиного реєстру судових рішень (роздруківки з Реєстру).

Вирішуючи питання про продовження запобіжного заходу судді можуть зважати на попередню оцінку окремих фактичних обставин, здійснену ним при вирішенні попередніх клопотань у цьому кримінальному провадженні на підставі відповідних матеріалів, і не здійснювати надмірного витребування матеріалів у сторін кримінального провадження.

 

  1. Якщо через об’єктивні обставини учасник кримінального провадження не може брати участь у засіданні в режимі відеоконференцзв’язку за допомогою технічних засобів, визначених КПК України, як виняток можна допускати участь такого учасника в режимі відеоконференцзв’язку за допомогою інших засобів, при цьому треба звернути увагу на роз’яснення такому учаснику його процесуальних прав та обов’язків.

Також, ураховуючи об’єктивні обставини, як виняток, можна допускати розгляд клопотань щодо запобіжних заходів без участі підозрюваного або обвинуваченого, з належною мотивацією такої процедури розгляду. 

У разі, якщо провадження розглядається колегіально і колегія суддів не може зібратись в одному приміщенні, то допустимий розгляд справ з різних приміщень судів, в тому числі з використанням власних технічних засобів.

 

  1. За відсутності можливості завірення судового рішення печаткою та/або накладення штрих-коду, прийняття слідчим суддею такого рішення підтверджується фактом внесення його до Єдиного реєстру судових рішень (з даного приводу необхідно також інформувати відповідним листом пенітенціарну службу, для подальшого здійснення нею орієнтування адміністрацій слідчих ізоляторів та інших місць утримань осіб, відносно яких застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою).

 

  1. За умови неможливості здійснення судом правосуддя, зумовленої режимом воєнного стану, прокурору, за наявності необхідних підстав, необхідно звертатися з клопотанням до апеляційного суду або, за наявності підстав, до Верховного Суду про зміну підсудності кримінальних проваджень (справ) відповідно до положень ст.34 КПК України.

 

  1. У випадку загрози життю, здоров'ю та безпеці відвідувачів суду, суддів, працівників апарату суду, Головою суду може бути оперативно прийняте рішення про тимчасове зупинення здійснення судочинства судом до усунення обставин, які зумовили припинення розгляду справ, про що буде поінформовано оперативні штаби, Верховний Суд, Раду суддів України, ДСА України.

 

  1. Керівнику апарату суду Людмилі ДАНИЛЕВИЧ:

- забезпечити актуальний облік суддів та працівників апарату, з урахуванням визначеної форми роботи суду (дистанційної, тощо);

- щоденно збирати інформацію про фактичне місцезнаходження суддів та працівників апарату суду, з'ясовувати причини відсутності на роботі або причини неможливості явки на роботу та передавати ці дані ТУ ДСА України в Одеській області;

- усіх доступних працівників апарату суду, по можливості, перевести на дистанційну роботу;

- визначити мінімальну кількість працівників апарату суду, які повинні знаходитися у приміщеннях суду упродовж робочого дня, чітко розподілити між ними обов'язки;

- організувати чергування суддів та чергування працівників апарату суду;

- незалежно від причин відсутності на роботі здійснювати табелювання роботи усіх працівників апарату суду та суддів (за винятком підтверджених випадків тимчасової непрацездатності, перебування у відпустці тощо) з метою подальшої виплати заробітної плати та суддівської винагороди.

 

  1. Суддям та працівникам апарату суду передавати інформацію про своє місцезнаходження, в тому числі й про вступ до сил територіальної оборони або лав Збройних сил України телефоном, на електронну пошту суду тощо.

 

  1. Рекомендувати суддям та працівникам апарату суду, які не можуть здійснювати свої повноваження, в тому числі дистанційно, подавати заяви про відпустку (в тому числі і за власний рахунок), керівництву суду оперативно ці заяви задовольняти.

Керівництву суду оперативно видавати накази про перебування суддів та працівників апаратів судів у відпустці, про проходження служби у складі добровольчого формування Сил територіальної оборони Збройних Сил України, про проходження служби в Збройних силах України тощо.

 

  1. Контроль за виконанням цього розпорядження залишаю за собою.

 

 

 

 

 

 

 

Голова суду                                                                       Олег ІВІНСЬКИЙ