flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Уряд планує скасувати участь у судовому засіданні поза межами суду

20 червня 2023, 08:29

Кабмін пропонує скасувати для учасників процесів можливість брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів, тобто, з ноутбуку чи планшету.

Нагадаємо, в 2020 році під час карантину до процесуальних кодексів (КАСУ, ГПК, ЦПК) внесли зміни, якими передбачили, що учасники справи можуть брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів.

Підтвердження особи учасника справи здійснюється із застосуванням електронного підпису, а якщо особа не має такого підпису, то у порядку, визначеному Законом про Єдиний державний демографічний реєстр або Державною судовою адміністрацією України.

Однак на засіданні Кабміну 19 червня 2023 року, як повідомив представник Уряду в парламенті Тарас Мельничук, схвалено законопроект, яким пропонується визначити такими, що втратили чинність деяких законодавчих актів України у зв’язку з завершенням карантину.

«Законопроектом пропонується виключити частину четверту статті 195 Кодексу адміністративного судочинства України, частину четверту статті 212 Цивільного процесуального кодексу України, частину четверту статті 197 Господарського процесуального кодексу України, якими передбачено, що під час карантину, встановленого КМУ з метою запобігання поширенню COVID-19, учасники справи можуть брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів, та внести зміни до ряду інших законодавчих актів», зазначив він.

 

Джерело: https://sud.ua/uk